ВУКАН И ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ

//ВУКАН И ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ

ВУКАН И ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ

( Меморијални успони посвећени Бранимиру Банету Стефановићу )

 

ПОЛАЗАК: у суботу, 22.09.2018. године у 7,00 сати са паркинга код локомотиве, испред платоа Главне железничке станице, Нови Сад.

ПОВРATAK: у недељу 23.09.2018. године у вечерњим сатима, до 22,00 сати.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Субота 22.09.2018.

07,00 полазак испред локомотиве, испред главне железничке станице, Нови Сад.

10,30 долазак до манастира Горњак. Обилазак манастира.

11,00 полазак на пешачку туру из Горњачке клисуре.

17,00 смештање у Дом извиђача у бањи Ждрело.

            18,00 одлазак у ресторан Јенић у бањи Ждрело на вечеру.

            22,00 повратак у дом. Ноћење.

Недеља 23.09.2018.

            06,00 устајање и спремање за полазак.

06,45 полазак из бање за село Кучево.

08,00 долазак у Кучево. Пауза за кафу и доручак.

08,30 полазак на успон.

17,00 повратак са успона. Окрепљење у ресторану код Љубише.

19,00 полазак за Нови Сад.

            22,00 долазак у Нови Сад.       

ПЕШАЧКА ТУРА:

Први дан се прелази 12 км за неких 5 до 6 сати хода, са висинском разликом од 700 м успона. Стаза је пријатна и лагана за шетњу. На успон крећемо из Горњачке клисуре, од места познатог као „четири луле“. За Горњачку клисуру се још каже да је то Западна капија Хомоља. Ту се можемо снабдети свежим залихама воде. Целом стазом ћемо имати јако лепе видике на Горњачку клисуру. Најпре ћемо изаћи на Мали Вукан(752м/нм), који је веома леп и неодољив. Затим силазимо у седло и пењемо Велики Вукан (825м/нм), са ког се пружа видик на цело Хомоље. Са Великог Вукана се спуштамо право до Дома извиђача у село Ждрело где ћемо преноћити.

Други дан који је посвећен Браниславу Банету Стефановићу, ћемо провести на успону на Зиман и Тилва Урош. На успон се креће из центра села, пролазимо поред летњиковца Карађорђевића, кроз храстову шуму до врха Зиман (649м/нм). Након паузе на врху настављамо гребеном ка врху Тилва Урош (814м/нм). Након успона на Зиман постоји раскрсница где се може спустити доле на пут од Нереснице ка ресторану код Љубише и ко се определи за ову варијанту, дужина стазе је 13,5км. Остатак групе наставља даље, пролазимо поред ловачке куће где правимо паузу.пут се наставља даље до ћумуране. Ко не жели да иде на врх Тилва Урош остаје овде да одмара. Овде постоји и чесма са водом за окрепљење. Група која иде даље до врха има још пола сата хода. Врх се налази у шуми и не пружа видике на Хомољске планине. Враћамо се до ћумуране, одакле сви заједно силазимо до ресторана у природи код Љубише. Дужина стазе ко иде до ћумуране је 17,5км, а ко иде и до врха 21,5км.

ОПРЕМА: планинарска, спортска, прилагођена временским условима (планинарске ципеле, јесења гардероба, полар дукс, ветровка, ранац, качкет, важећа лична карта, планинарска књижица са чланством за 2018. годину, оверена здравствена књижица).

ХРАНА: Из ранца. Први дан је у ресторану Јенић вечера, други дан код Љубише касни ручак. У оба случаја учесници акције поручују шта желе о свом личном трошку. Храна није урачуната у цену коштања планинарског похода на ове две планинае.

СМЕШТАЈ: У више-креветним собама са заједничким купатилом са тушем.

ЦЕНА: 2.200 динара на бази 35 путника, 2.800 динара на бази 20 путника. Обавезна аконтација приликом пријаве у износу од 2.000 динара. У цену је урачунат превоз мини комбијем или аутобусом у дужини од 550 км, ноћење, услуге локалног водича, организациони трошкови. Калкулација је рађена на бази 35 и 20 путника. Приликом пријаве обавезно показати планинарску књижицу са маркицом за 2018.годину и издиктирати водичу број  мобилног телефона.

ПРИЈАВЕ: најкасније до 20. септембра или до попуне аутобуса код ЗУБИЋ ГОРАНА, четвртком на састанцима друштва, путем е-маила goranzubicns@gmail.com, и на телефон 0638250805.

НАПОМЕНА: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са правилником о безбедности Планинарског савеза Србије. За евентуалне здравствене проблеме који се не пријаве водичима пре поласка на акцију, водичи не сноси одговорност. Могућа је корекција плана, и тока самог извођења акције, у зависности од временских услова и непредвиђених околности.

Уколико се не пријави потребан број учесника да идемо аутобуским превозом, организоваћемо се да одемо сопственим превозом.

НЕМОЈМО ИХ ЗАБОРАВИТИ. Акцију посвећујемо нашем драгом планинару, пријатељу и водичу Браниславу Банету Стефановићу који нас је годинама водио по Источној Србији. Преминуо је на путоваљу у служби планинарења и свог клуба ПД „Вукан“из Пожаревца. Био је истакнути члан и председник свог клуба, један од виђенијих и омиљњнијих водича Водичке службе Планинарског савеза Србије. Нешто више о Банетовом животу и делу рећи ће поред пријатеља из клуба и наш Аца Дамјановић. У недељу ујутру ћемо посетити место где је Бане преминуо и на том месту ћемо се сетити драгог пријатеља.

 

 

                

 

                                                                        ОРГАНИЗАТОР И ВОДИЧ:  

                                                                                          

                                                                                                  ЗУБИЋ ГОРАН

                                                                                     Лиценцирани водич ПСС, мб182

2018-09-20T11:19:49+00:00