Програм рада2018-09-28T11:16:04+00:00

ПРОГРАМ РАДА ПСД “ЖЕЛЕЗНИЧАР“ НОВИ САД ЗА 2018. ГОДИНУ

Програм Планинарског савеза Србије и Програм Планинарског савеза Војводине чине основу програма рада ПСД „Железничар“ Нови Сад, а током године радиће се на реализацији следећих програма:

ПЛАН ПЛАНИНАРСКИХ АКЦИЈА

2018 Назив акције Водич
Јануар 14. 01. 5.Шидски новогодишњи маратон Слободан Лалић Деле
Фебруар 23-25. Делиблатска пешчара у зимском руху Горан Зубић
Март 05. 03. Обилазак Фрушкогорске трансверзале,
источни део Фрушке горе
Сопотница, Јадовник
17. 03. Меморијал Павла Фераринова
Владимир Ујфалуши
Богдан Суџум
Зоран Грчић
Зубић и Малуцков
Април 07. 04. Хомољски маратон
15. 04. Фит Шетња за жене
Јегричка 2017 ( ПСК Сириг )
Источна Србија – Хомоље
22.-23. 04. Обилазак Фрушкогорске трансверзале
41. Планинарски маратон на Фрушкој гори
Комови
Горан Зубић
Недељко Родић
А.Пивнички-Вујичић
А. Дамјановић
Владимир Ујфалуши
Организациони одбор
Зоран Грчић
Мај 05. 05. Обилазак Фрушкогорске трансверзале
12. 05. Соколска планина
Тара
16.-20. 05. Успон на Атос
19. 05. Сусрет планинара ”Стара Тиса” Бечеј, ПСВ
20. 05. Породична шетња
Владимир Ујфалуши
Богдан Суџум
А. Дамјановић
Горан Зубић
А.Пивнички-Вујичић
Недељко Родић
Јуни 01.-03. 06. Основна планинарска обука
01.-03. 06. Обука за водиче пешачких тура
Балкан, Бугарска
10. 06. Сусрет планинара Царска бара
Дечији камп на Повлену
Обилазак Фрушкогорске трансверзале
15.-17. Дани планинара, Алексинац
Јан Ото и Лазар Попара
Лазар Попара, Исо Планић и Б.Вељковић
А. Дамјановић
Горан Зубић
”Железничар”,”Адреналин”
Владимир Ујфалуши
Горан Жигић
Јули Успон на Венчац и Опленац, ПСС,
Успони на Комове и Бјеласицу
17.-22. Копаоник
Обука водича 3. категорије на Сопотници, ПСС
28. Ваљевским планинама у походе
Обука за водиче III категорије
Зоран Грчић
Горан Жигић
Лазар Попара
Горан Зубић
Лазар Попара
Август 04. 08. Симоновићеви дани, ПСВ
18. Цер-трагом Другог прекобројног пука
Златар
23.-26. Босна 2018
23.-26. 19. Дунавске чаролије, ПСВ
Триглав
Г.Жигић
Горан Зубић
А. Дамјановић
Горан Зубић
Милорад Новковић
Зоран Грчић
Септембар 09. 09. Буковачки маратон, ПСВ, ПД Вилина водица
15. 09. Успон на Остравицу
15.-16. 09. Ноћни изазов
29. 09. јесењи успон на Гудуричку врх, ПСВ
Обилазак Фрушкогорске трансверзале
Горан Зубић
Недељко Родић и Ненад Сударов
Горан Зубић и Л. Попара
Владимир Ујфалуши
А. Дамјановић
Октобар 06. 10. У бојама руја – Делиблатска пешчара, ПСВ
Експедиција Исланд пеак у Непалу
Обилазак Фрушкогорске трансверзале
20. 10. Октобарски сусрети у Врбасу
4.Јесењи маратон
14. 10. Успон изненађења
Српска Црна Гора
Голија
Горан Зубић
Ментор Л. Попара
Владимир Ујфалуши
Горан Зубић
Организациони одбор
Богдан Суџум
А. Дамјановић
А. Дамјановић
Новембар 04. 11. Успон на Овчар и Каблар, (ПСС)
24. 11. Стазама колубарске битке
Горан Зубић
Горан Зубић
Децембар 08. Зимски успон на Букуљу Горан Зубић

ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Програмом Планинарског савеза Србије Планинарски маратон на Фрушкој гори је уврштен у акције међународног карактера, а одлуком градских власти проглашен је за манифестацију од интереса за град Нови Сад. ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН НА ФРУШКОЈ ГОРИ
39. Маратон одржаће се 23. и 24. априла 2016. године, према већ раније утврђеним правилима, на 19 уређених планинарских стаза. Маратон је отворен за све љубитеље природе, спремне да једну од стаза маратона пређу пешке, трчећи или на планинском бициклу. Програмом одређене задатке у организацији ове манифестације извешћемо, као и до сада, на волонтерској основи. Целокупну организацију ове велике спортско-рекреативне манифестације води Организациони одбор, на чијем челу је Миливој Настасић. Набавком потребних инвентарских предмета настојаћемо да се технички и организационо оспособимо за самостално обављање неких послова на Маратону, које су до сада обављале неке организације ван планинарства.
Треба напоменути да су стазе Ултра-екстрем, Ултра, Источни велики и Источни средњи, од организатора чувеног Ултра-маратон око Монт Блана уврштене у календар квалификационих трка за 2016. годину.

„ПЕШАЧИМО У ПРИРОДИ“

Пешачке туре отворене за све љубитеље природе који су чланови планинарске организације, организоваћемо сваке недеље и објављивати путем средстава информисања. Зимски и летњи програми биће прилагођени дужини дана и условима пешачења – зими краће пешачке туре, ближе планинарским домовима, а лети дуже туре, комбиноване са купањем у рекама или фрушкогорским језерима.

Сваку пешачку туру би требао да води други водич ради давања личног доприноса  пешачењу. За групе веће од 20 учесника одређиваће се и помоћни водичи ради безбедности учесника, а водиче обележавати светло-одбојним прслуцима. Крајем године обележићемо јубилеј – 34 године непрекидног извођења програма „Пешачимо у природи“.

Пешачке туре за школску децу и студенте организоваћемо према посебним договорима са школама и факултетима уз пратњу родитеља, наставника, професора.

„ПЕШАЧЕЊЕ СРЕДОМ“

Пешачке туре отворене за све љубитеље природе који су чланови планинарске организације, организоваћемо сваке среде и објављивати путем средстава информисања. Зимски и летњи програми биће прилагођени дужини дана и условима пешачења – зими краће пешачке туре, ближе планинарским домовима, а лети дуже туре, комбиноване са купањем у рекама или фрушкогорским језерима.

Сваку пешачку туру би требао да води други водич ради давања личног доприноса  пешачењу. За групе веће од 20 учесника одређиваће се и помоћни водичи ради безбедности учесника, а водиче обележавати светло-одбојним прслуцима. Програм пешачења средом припремају и реализују Владимир Ујфалуши, Јелана Симовић и Милорад Новковић уз сарадњу са другим водичима. 

ОСПОСОБЉАВАЊЕ ПЛАНИНАРА И РАД СА МЛАДИМА

Крајем маја, Друштво ће организовати оспособљавање планинара по програму ПС Србије у оквиру Основне планинарске обуке и Обуке за планинарски подмладак. Практична настава за полазнике обе обуке обавиће се у оквиру акције “Пешачимо у природи“.

Друштво ће настојати да и ове године на Обуку за водиче треће категорије, по Програму ПС Србије  упути заинтересоване, млађе чланове. Друштво ће такође подржавати оспособљавање алпиниста и оријентираца.

КАЛЕНДАР ТАКМИЧЕЊА У ПЛАНИНСКОМ ТРЧАЊУ

Комисија за планинско трчање (Зоран Марковић, Маргарета Милаковић, Милорад Новковић, Анкица Малиновић и Драган Ћирић) планира учешће у четвртој сезони Трекинг лиге Војводине у организацији ПСВ, другој сезони Трекинг лиге Србије у организацији ПС Србије и на Првенство Србије у планинском трчању за све старосне категорије, као и  на традиционалним планинским тркама на Планинарском маратону на Фрушкој гори, Слету ЖПД, Рајцу, Овчар бањи и Авали.

КАЛЕНДАР ВОЈВОЂАНСКЕ ТРЕКИНГ ЛИГЕ 2016 (9 кола):

Датум Место и организатор
14.01. Новогодишњи маратон, Шид, ПСД “Железичар“ Нови Сад, огранак Шид
09.04. Вршачке планине, Вршац, ПСД “Вршачка кула“, Вршац
08.05. Меморијал Михајло Кампош, Суботичка пешчара, ПК “Спартак“  Суботица,
12.06. Сусрет Планинара на Царској бари, КП “Зрењанин“ Зрењанин
06.08. Купусина, Горње Подунавље, ЖПК “Др Р.Симоновић“ Сомбор
27.08. Дунавске чаролије, Чортановци, ПК “Железничар“ Инђија
10.09. Буковачки маратон, Фрушка гора, ПД “Вилина водица“ Буковац
09.10. Делиблатски маратон, Делиблатска пешчара, ПД “Јеленак“  Панчево
30.10. Куп Фрушке горе, Поповица, Фрушка гора, ПСД “Железничар“ Нови Сад

КАЛЕНДАР ТРЕКИНГ ЛИГЕ СРБИЈЕ 2016 (4 КОЛА):

Датум Место и организатор
09.04. Вршачке планине, Вршац, ПСД ’’Вршачка кула’’ Вршац
04.06. Малиник, ПК ’’Дубашница’’ Злот
09.07. Девица, ПК “Озрен“ Соко Бања
16.10. Грза, Кучајске планине, ПК ’’Јаворак’’ Параћин

Такође су планирани одласци на трке у иностранству, у ближем окружењу као што су Озренски маратон у БиХ, планински маратони “Херкулес“ (мај) и ЕКО-маратон (јуни) оба у Румунији, Горска трка на Гринтовецу у Словенији, Светско првенство у планинском трчању за ветеране и Планински маратон на Олимпу у Грчкој. Тачни термини и детаљи о наведеним тркама биће најављени на редовним састанцима Друштва, а слободни термини током године користиће се за тренинге на Фрушкој гори.

АКТИВ ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Актив ће током године припремити предавања на тему добровољног давалаштва крви, као и организовати заједничке одласке чланова Друштва у Завод за трансфузију у следећим терминима: 24. март, 16. јуни, 15. септембар и 15 децембар. Актив води Горан Зубић.

ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ

Друштво ће и ове године организовати сакупљање гардеробе за децу из Дечијег села у Сремској Каменици као и за Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику. Носилац ових активности биће Ото Јан, Лазар Попара, Анкица Малиновић и Горан Зубић.

ПРОГРАМ АКТИВНОСТИ У ПЛАНИНАРСКОМ ДОМУ НА ПОПОВИЦИ

Активности у дому на Поповици ће се изводити у складу са раније усвојеним Програмом а према финансијским могућностима Друштва (дружење новосадских планина, турнир у шаху, организовање забавних тематских вечери сваког последњег петка у месецу). Активности ће водити Извршни одбор друштва до формирања нове Комисије за рад на дому.

Застакљивање северне терасе, започето претходних година, биће настављено етапно, током 2016. године, у складу са финансијским могућностима Друштва.

У оквиру припрема за 39. Маратон извршиће се уређење дома и околине, а за време и после Маратона организоваће се еколошка акција чишћења дома и околине.

ПРОГРАМ МАРКИРАЊА ПЛАНИНАРСКИХ СТАЗА

Редовно одржавање маркираних планинарских стаза на Фрушкој гори вршиће се по програму ПС Војводине и Организационог одбора Планинарског маратона на Фрушкој гори.

АЛПИНИСТИЧКИ ПРОГРАМ

Алпинистичка секција ПСД “Железничар“ Нови Сад, активна од оснивања друштва,  последњих десетак година ради са запаженим успехом. Залагањем неколико чланова алпинистичке секције, Секција организује успоне на теренима у земљи и иностранству, оспособљавање у алпинизму, тренинге на тврђави, Орловом бојишту и на вештачкој стени. Састанци алпинистичке секције су четвртком од 20,00 сати.

Као и претходних година, у 2016. чланови Алпинистичке секције Друштва, у складу са материјалним средствима и расположивом техничком опремом покушаће да реализује следећи план успона:

Јануар Хајла Жељко Дулић
Фебруар Прењ

Малтатал  (Аустрија)

Проклетије

Звонимир Кочиш

Обрад Кузељевић

Жељко Дулић

Март Зимски Алпинистички течај АСНС
Април Пирин – Вихрен

Горњачка клисура

Семинар

Зоран Марковић

Александра Буњевчев

АСНС

Мај-Новембар Основна обука алпинизма З.Марковић, Е.Опрашић, А.Буњевчев
Мај Стол, Дурмитор, Жијово

Летњи Алпинистички течај

Гросглокнер (смер Палавичини)

Овчар и Каблар

Жељко Дулић

АСНС

Обрад Кузељевић

Един Опрашић

Јун Горњачка клисура

Борачки крш

Словенија

Зоран Марковић

Александра Буњевчев

Обрад Кузељевић

Јул Романија, Враца

Стол, Мучањ

Звонимир Кочиш

З.Марковић и А.Буњевчев

Август Словенија

Котор- Субра, Орјен

Обрад Кузељевић

З.Марковић и А.Буњевчев

Септембар Горњачка клисура, Пакленица А.Буњевчев и В.Каменаровић
Октобар Горњачка клисура

Сићево

Зоран Марковић

Зоран Марковић

Новембар Овчар-Каблар

Семинар

Александра Буњевчев

АСНС

У зависности од временских услова могуће су измене датума наведених акција.
Чланови секције ће такође присуствовати акцијама у организацији других одсека и секција као и акцијама које организују КА ПС Србије и КА ПС Војводине.

ПЛАНИНАРСКА И СПОРТСКА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Пре почетка такмичарске сезоне, током јануара и фебруара организоваћемо тренинге на Фрушкој гори, а настојаћемо да привучемо што већи број планинара на промотивне оријентиринг трке које ће се одржавати у нашем граду и на Фрушкој гори. Календар такмичења Оријентиринг савеза Србије у 2016. години чини основу програма рада чланова Комисије за оријентацију нашег Друштва. Током године учествоваћемо на такмичењима првенства и лиге Србије и Војвођанске и покушати да остваримо што бољи успех.

КАЛЕНДАР ТАКМИЧЕЊА ПСС У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ

датум Организатор и место
4-6. март ПСС, Комисија за ПОТ, Рајац
12. март ПСД “Стражилово“ Сремски Карловци, Фрушка гора (1. коло)
21. мај ПК “Авала“ Београд, Авала (2. коло)
3. јули ПСС, Комисија за ПОТ, Првенство Србије
септембар Првенство Балкана
10. септембар ПК “Вукан“ Пожаревац, Хомоље (3. коло)
25. септембар ПК “Победа“ Београд, Рајац (4. коло)
15/16. октобар ПК “Авала“ Београд, Авала – ноћно (5. коло)
29. октобар ПСК “Топлица“  Пасјана (6. коло)

КАЛЕНДАР ТАКМИЧЕЊА У СПОРТСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ

ДАТУМ Назив и место одржавања такмичења
17. јануар Новогодишња трка, Петроварадинска тврђава
20. март „Ртањ“, спринт КУП, БЛОК 70а, Београд
25-28. март Земун-Гардош, Делиблатска пешчара, Церјак, Село Бабе
9-10. април Меморијал Саше Палинкаша, Бачка Паланка (Тиквара, Визић)
17. април Ларина трка, Топола (Опленац)
22-24. април 35. Меморијал Чика Душка Јовановића, Нови Београд, Деспотовац
8. мај Куп Параћин, Параћин
14-15. мај Првенство Србије, Власина
21. мај Мајски спортски дани – ноћно, Шумице
22. мај Трофеј Фрушке горе, Парагово
29. мај Универзитетско првенство, Београд (Војна академија)
4-5. јуни Победини дани оријентиринга, Обреновц
24-26. јуни 20.“Пост & Телеком“ Куп, Дивчибаре
13-17. јули ОПЕН КОПАОНИК, Копаоник
20-21. август Меморијал Буде Радовића, Златибор
21-23. август Војводина ОПЕН, Врдник (Моринтово)
3-4. септембар Врњачка бања ОПЕН (Борик, Гоч)
11. септембар Банат ОПЕН, Мајдани
18. септембар Јужни Кучај, Грза (Самањац)
24. септембар Дан чистих планина, Башки Рајац
1-2. октобар Првенство Србије, Кошутњак
9. октобар Куп ОК ДИФ, Шабац
16. октобар 31. Дунавски куп, Сотско језеро
22-23. октобар Трофеј Новог Сада, Поповица (Орлово бојиште)
22-23. октобар Трофеј Београда, Кошутњак, Нови Београд (Блокови)
12. новембар Pro Serbia, Нови Београд (Блокови)

ПРОГРАМ РАДА ПОДРУЖНИЦА

Подружнице Друштва изводиће планинарске активности по својим програмима и програму матичног Друштва. Планирају се међусобне посете планинара матичног Друштва и чланова Подружница.

САСТАНЦИ ДРУШТВА, АЛПИНИСТА, И МЛАДИХ ЧЛАНОВА ДРУШТВА

Састанци друштва се одржавају сваког четвртка у планинарски просторијама на Тргу Галерија 4, у Новом Саду са почетком у 19,00 сати. Алпинистичка секција састанке изводи на истој адреси, сваког четвртка од 20,00 сати. Сваког првог четвртка у месецу са почетком од 18,00 сати организоваћемо састанак младих чланова друштва.

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА И РАЗРАДА ПРОГРАМА ДРУШТВА

Програм Друштва ће се месечно разрађивати, по потреби мењати и допуњавати одлукама Начелништва и Извршног одбора, зависно од приспелих позива на заједничке акције, што ће га, свакако, садржајно обогатити, а чланови ће о свему бити обавештавани на редовним састанцима и путем сајта Друштва.