ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ” МОЈ ЕВЕРЕСТ”-“САН И ЈАВА” И ВИДЕО ПРОЈЕКЦИЈА УСПОНА НА ЕВЕРЕСТ(8.848 M/НM)

//ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ” МОЈ ЕВЕРЕСТ”-“САН И ЈАВА” И ВИДЕО ПРОЈЕКЦИЈА УСПОНА НА ЕВЕРЕСТ(8.848 M/НM)

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

„МОЈ ЕВЕРЕСТ – САН И ЈАВА“ И ВИДЕО ПРОЈЕКЦИЈА УСПОНА НА ЕВЕРЕСТ (8.848 М/НМ)

 

ПЛАНИНАРСКО СМУЧАРСКО ДРУШТВО „ЖЕЛЕЗНИЧАР“ ИЗ НОВОГ САДА ВАС ОБАВЕШТАВА ДА ЋЕ

 

22.11.2018. ГОДИНЕ НАКОН РЕДОВНОГ САСТАНКА, КОЈИ ПОЧИЊЕ У 19 ЧАСОВА, НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 4, ОРГАНИЗОВАТИ ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ „МОЈ ЕВЕРЕСТ – САН И ЈАВА“. АУТОР КЊИГЕ ЈЕ ДУГОГОДИШЊА ПЛАНИНАРКА, ВОДИЧ И ЈЕДИНА ЖЕНА У СРБИЈИ, А ПРВА СА БАЛКАНА КОЈА СЕ ПОПЕЛА НА НАЈВИШУ ПЛАНИНУ СВЕТА, МОНТ ЕВЕРЕСТ (8.848 М/НМ) НА ХИМАЛАЈИМА. ТАКОЂЕ ЋЕМО УЖИВАТИ У ПОЛУСАТНОМ ФИЛМУ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ МОМЕНАТА ДРАГАНИНОГ УСПОНА НА МОНТ ЕВЕРЕСТ.

 

ПРЕДАВАЧ: АУТОР КЊИГЕ, ДРАГАНА РАЈБЛОВИЋ

 

          Пре 11 година, 2007. године Драгана се као члан експедиције попела на кров света. У априлу 2016.године, 9 година након овог величанственог подвига из штампе је изашла књига „Мој Еверест, сан и јава“.                 

            Сада широм Србије и у бившим републикама СФРЈ прича о својим експедицијама и кроз слајд пројекцију, разговара са публиком, промовише планинарске спортове као и књигу.

            О самом подухвату и књизи Драгана каже: „Овај подухват, као и експедиције на друге високе врхове које су претходиле, су биле велико искуство и нешто што сам желела. Моји су се снови остварили иако сам мислила да је то немогуће. Данас, када говорим о томе што сам прошла, као да се поново пењем на врх. Многи ме питају шта ми је уопште после највише планине света интересантно. Како да није?! И даље уживам одлазећи у планине, јер лепота није само на успону на највише врхове.      На висинама преко 8.000 метара, у ваздуху је свега 30% кисеоника у односу на нормалну висину, једва се дише, једва се креће. За организам је то изузетно тешко, па се користи додатни кисеоник. Међутим  користили смо га тек од 7900 метара, за разлику од неких „богатијих“ експедиција које су га користиле од 6500 метара. Висинску разлику од 800 метара коју бисте на нормалној висини прешли за 1,5-2-3 сата, тамо је прелазите за 8-10 сати. Препуштени сте сами себи, јер тамо нема спасилачких екипа. За спасавање нечијег живота, односно, извлачење повређеног треба много људи који тада ризикују сопствене животе спуштајући тело низ оштре и стрме литице.                                                        Завршни успон је трајао од 11 увече, а на врх смо стигли следећег дана у 9, пола 10. Температура у току успона је била до -40 степени, али се екипа успешно попела на кров света без и једне повреде или проблема. Од 9 чланова експедиције 7 је стигло до врха. Двојица су одустала.

 

Поред Монт Евереста Драгана се попела и на друге врхове:

 • године највиши врх Европе, Елбрус (5.642 м/нм),
 • године врх Ајланд Пик на Хималајима (6.200 м/нм),
 • године, шести врх по висини на свету, Чо Ојy (8.210 м/нм),
 • године, највиши врх света, Монт Еверест (8.848 м/нм),
 • године, највиши вулкан света Охос Дел Саладо (6.893 м/нм),
 • године највиши врх Африке, Килиманџаро (5.895 м/нм),
 • године учествовала у пројекту „33 дана Србије“, препешачивши од југа до севера Србије 700 километара
 • године на највиши врх Северне Африке Маунт Тубкал (4168м)

 

У планинарству је већ сада оставила неизбрисив траг. Као врхунски планинарски водич несумњиво је да ће се неки нови успеси низати у будућности. Стекла је следећа звања у планинарству: спелеолог приправник, алпиниста приправник, планинарски водич. На факултету спорта и физичког васпитања је стекла звање „Фитнес инструктор за групно вођење програма“.

 

Од осталих одликовања нарочито треба истаћи:

 • године – добитник почасног пасоша, међу прва 204 заслужна грађанина Србије,
 • године – уписана у листу „Знамените жене Србије“,
 • године – почасни члан првог српског дечијег планинарског клуба, „Први корак“ из Обреновца,
 • године – добитник свечане плакете за постигнуте највише спортске резултате у планинарским спортовима , Планинарског савеза Србије, поводом стогодишњице планинарства у Србији.

 

 

 

НАЈВАЖНИЈА ПОРУКА ЈЕ, ПОДСТИЦАЈ И МОТИВАЦИЈА САДАШЊИМ, АЛИ И БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА, ДА ЈЕ СВЕ МОГУЋЕ, ПА ТАКО И ОСТВАРИТИ СВОЈЕ СНОВЕ

 

 

Организатор промоције: Начелништво ПСД Железничар, Нови Сад

2018-11-01T09:58:13+00:00