UPOZNAJ BUGARSKU- zemlju prebogatu lepotama – od 12-18.maja 2018.

/, обавештења/UPOZNAJ BUGARSKU- zemlju prebogatu lepotama – od 12-18.maja 2018.

Србија, Нови Сад, Трг Галерија 4

ПЛАНИНАРСКО СМУЧАРСКО ДРУШТВО

“ЖЕЛЕЗНИЧАР” НОВИ САД

Railway Employ Alpine Club

Eisenbahner Bergsteigerverein

Vasutas Hegymászó Egyesűlet

Site: www.psdzeleznicarns.org.rs

e-mail: psdzeleznicar.ns@gmail.com

 

 

Upoznaj Bugarsku  – zemlju prebogatu lepotama – od 12-18. maja 2018.

Sveobuhvatna tura središnjom Bugarskom s kraja na kraj – od zapada do istoka i natrag. Pored obilaska  beskrajnih prirodnih lepota planine Balkan, na ovom putovanju upoznajemo se i sa delima ljudskih ruku – ostacima  delatnosti od praistorije, sve do današnjih   dana.

Balkan planina se prati sa južne strane od  granice Srbije preko Sofije, Kazanlika, Stare Zagore, Slivena i stiže se do obala  Crnog mora. Na Crnom moru se posećuju Sozopolj, Burgas, Nesebr i  Varna,  a onda se  ide ka zapadu sa severne strane planine Balkan,  preko Šumena, Velikog Trnova,  Vrace i Belogradčika, da bi se  došlo do Vrške čuke i granice Srbije.

Izlazi se na vrh Vitoše 2280 m, te na vrhove Balkan planine Šipka  1328 m i Okoljčica 1038 m. Prolazi se kroz čuvenu Dolinu ruža. Posećuju se dve lepe pećine – Sjeva Dupka i Magura.  Obilaze se stene Belogradčika neponovljive lepote i Pobitite kamni, geološki fenomen u okolini Varne. Uz prirodne lepote posećuje se  nekoliko muzeja, zatim  manastiri u Drjanovu, u Ćiprovcima i Bojanski manastir,  pa džamija u Šumenu. Tu su i spomenici  bugarske prošlosti – Šumen i Šipka. Ređaju se istorijska mesta:  Pliska – prva prabugarska prestonica, Veliki Preslav – rana slovensko-bugarska  prestonica, Veliko Trnovo iz doba procvata bugarske države. Treba pomenuti i Patrijaršiju u Velikom Trnovu, gde je umro naš Sveti Sava i prvobitno bio sahranjen. Tu su i Madarski konjanik, pa Trakijska grobnica u Kazanliku,  drevni grad Kabile…

Ovim putovanjem temeljnije se upoznajemo sa Bugarskom  uz obilazak dela  Bugarske transverzale, koja ima 100 kontrolnih tačaka! Oni koji idu prvi put imaće pečate 25 kontrolnih tačaka i dobiće  bronzanu značku. Oni koji su ranije dobili bronzanu značku sada će imati 50 KT i dobiće srebrnu značku, a oni koji već imaju srebrnu značku približiće se zlatnoj znački.

Ukupno se obilazi 35 kontrolnih tačaka  i dobijaju odgovarajući pečati.

Prvi  dan, 12 maj

5,30 polazak iz Novog Sada, preko Beograda,  Niša,  srpsko-bugarske granice do Sofije. U Sofiji se kupuju transverzalne knjižice i obilaze: stadion Vasil Levski, crkva Aleksandar Nevski, muzej Zemja i horata, manastir Bojanska crkva. Smeštaj je u hotelu Diplomatski klub

Drugi dan, 13 maj

Posle doručka ide se na uspon na Vitošu 2280 m. Potom se putuje preko Koprivštice, Klisure, Sopota,  Karlova, Kalofera do Enine, gde je večera i noćenje.

Treći dan, 14 maj

Posle doručka ide se do crkve-hrama u mestu Šipka, da bi se potom izašlo na  vrh Šipku 1328 m. Dalje se obilazi trakijska grobnica u Kazanliku, pa gradovi  Stara Zagora, Nova Zagora, Sliven. Dalje je Jambol sa antičkim gradom Kabile , pa Burgas na Crnom moru, da bi došli u obalski grad Sozopolj, gde je večera i noćenje.

Četvrti dan, 15 maj

Posle doručka ide se preko Burgasa za Nesebr, dragulj Crnog mora i dalje preko Bjale sve do Varne, gde je večera i noćenje.

Peti dan, 16 maj

Doručak, pa poseta geološkoj retkosti,  lokalitetu Pobititi kamni. Sledi poseta muzeja mozaika u Devnji,  pa Pliska, prva bugarska prestonica. Nedaleko je Madarski konjanik uklesan na visini  u vertikalnoj steni. U gradu  Šumen je džamija i monumentalni spomenikna izuzetnom vidikovcu. Dalje, Veliki Preslav – druga bugarska prestonica. Posle Trgovišta i tvrđave  dolazi Veliko Trnovo, prelep grad, a treća prestonica bugarske iz doba kada je carstvo bilo na vrhuncu. Ovde se upokojio i naš Svet Sava kada se vraćao sa hodočašća iz Svete zemlje.. Smeštaj, večera  i noćenje u Mominoj kreposti.

Šesti dan, 17 maj

Doručak. Polazak za manastir Drjanovo, a dalje su Trjavna, etno selo Boženci, Gabrovo.  Stiže se do pećine Sjeva dupka, pa Skravene sa spomenikom četnicima Hrista Boteva. Sledi izlazak na vrh Okojlčicu 1058 m, pa grad Vraca, gde treba da dobijemo zaslužene značke. Nastavak do manastira u Čiprovcima, da bi se u Falkovcu smestili, večerali i noćili.

Sedmi dan 18 maj

Po doručku odlazak do tvrđave i neobičnih stena Belogradčika, pa dalje  do pećine Magura. Od pečine Magura blizu je granica sa Srbijom na Vrškoj čuki. Dalje se preko Zaječara i Paraćina stiže do Novog Sada u večernjim satima.

Cena  ovog raznovrsnog i interesantnog puta je:  210 E i  3000 dinara

Cena pokriva: – prevoz  (2200 km),   – šest noćenja,  od toga je 5 polupansiona !    – sve ulaznice za istorijske lokalitete, – ulaznu taksu, putarine i parking.

PRIJAVE od februara sa akontacijom od 50 E, sa brojem pasoša i telefona.

U Novom Sadu,  januara 2018.

Organizatori i vodiči :

Aca Damjanović MB 88i Nada  Damjanović, MB 89

2018-03-09T09:33:32+00:00