Трoје нових водича у Железничару

Троје планинара новосадског Железничара успешно је завршило обуку за планинарске водиче III категорије Планинарског савеза Србије. Обука је спроведена у Националном центру за обуку водича на Сопотници.

По положеним испитима на факултету за спорт и туризам планинари „Железничара“ били су део прве групе полазника у 2021. Обука је трајала десет дана, а наставни тим предводио је Исо Планић председник Планинарског савеза Србије.

Наставни тим чинили су специјалиста ургентне медицине др Загрорка Ракоњац, начелник Водичке службе ПСС Зоран Контић, Драган Павловић Поп руководилац обуке те врхунски планинари и инструктори планинарства Александар Рашин, Радмило Марић и домаћини Драган Петрић и Илија Андрејић.

Поред предавања из низа области од медицине преко метеорологије, морфологије и радио везе па све до оријентације и права радиле су се и многе практичне вежбе попут абзајла, постављања гелендера, везивања чворова, прављења свих врста носила и сидришта. Такође, није изостало ни прављење бивака и биваковање поред прелепих сопотничких водопада које су заштићено природно добро Републике Србије.

Радни дани су почињали пре шест, а завршавали се око 22, а потом су дружења трајала до дубоко у ноћ јер се за дружење у току дана није имало слободног времена. Девети дан уследио је писмени испит, потом усмени и на крају практични испит. Планинари Железничара Љубица Селековић-Бандић, Жарко Атанасовски и Дарко Дозет више него успешно савладали су све задатке који су пред њих стављени, а у складу са њиховим вештинама асистирали су и наставном тиму.

Десети дан завршен је откривањем споменика Јовану Жујовићу првом председнику Планинарског савеза Србије. Том приликом свечаности су присуствовале многобројне угледне званице из света српског планинарства.

Поггледајте видео да видите мали део атмосфере са овогодишње обуке:

Снимци и монтажа: Дарко Дозет

Љубица, Дарко и Жарко са инструктором Алексадром Рашином

Биваковање Железничара

Тројац на спомен обележју првом председнику Планинарског савеза Србије Јовану Жујовићу

Поделите вест са пријатељима