Бељаница, Манасија и Ресавска Пећина

Планинарско смучарско друштво ”Железничар” Нови Сад води све планинаре на једнодневну акцију на Хомоље у склопу припрема за одлазак на акцију „Динарско горје“ која ће бити одржана од 11. до 14 јуна. На Хомољима смо организовали две групе на акцији. Прва је физички напорна, дугачка 27 километара са 1250мнв успона и препоручујемо је планинарима који ће ићи на акцију „Динарско горје“, а друга, лакша група, ће посетити Манастир Манасију, Крупањско врело и Ресавску пећину.


Маршруте:

1.Група(тежа) пење врх Бељанице из Крупајског врела
северном страном а затим се спуштамо до водопада Бук. Пожељно је за све планинаре који су се пријавили за акцију „Динарско горје“ и оне који желе да одрже своју физичку спремност.

2.Група(лакша) иде у обилазак Крупајског врела, Манастир Манасија, Ресавска пећина, водопад Бук и пешачење до видиковца кањона Ресаве/Склопови.

Вероватно су многи већ били на Бељаници, али је нису пели од Крупајског врела. На самом врелу се налази рибњак, ресторан, воденица,извор топле воде са малим базеном.Из пећине извире вода на дубини од 123м.Воду можете наточити на почетку туре јер на стази има само један извор (али не знам да ли воде има стално).Са имања власника креће стаза. До врха Бељанице има око 17км. Крупајско врело- Водна падина-Водна-Збеговиште-Бељаничке речке(ту је извор)-Бељаница врх. Спуштање је југозападном страном до водопада Бук. Од врха до водопада Бук има 8.5км.
Дужина стазе је око 27 км са око 1250м успона
Технички није захтевна И нема техничких детаља али захтева добру физичку спремност 6/10

2.група после паузе на Крупајском врелу одлази аутобусом до Манастира Манасија, затим до Ресавске пећине и улазак у пећину са њиховим водичем, одлазак на видиковац кањона Ресаве и враћање до водопада Бук где це се спојити обе групе и направити пауза у неком од ресторана на води.
Полазак за Нови Сад у вечерњим сатима
ХРАНА– у сопственој режији или по избору у неком од ресторана на Крупајском врелу или код водопада Бук
ОПРЕМА– гардероба и обућа прилагодјена временским условима, заштита од ветра,сунца и кише, чеона лампа, прва помоћ, храна, пиће, планинарски штапови
ДОКУМЕНТАЦИЈА– здравствена књижица,планинарска картица и лична карта
КОТИЗАЦИЈА – 2400 дин У цену је урачунат превоз,друмарине,троскови и храна возача,организациони трошкови
У цену није урачунат улазак у Ресавску пећину 350 дин одрасли
300 дин деца
ПОЛАЗАК: субота 29.Мај у 5х испред локомотиве код Железнчке станице
потребно је доћи 15 мин.раније
повратак у касним вечерњим сатима
Број учесника је ограничен тако да је потребна обавезна резервација и уплата котизације у износу од 2400 дин. водичима акције Љубици Селаковиц -Бандић. Приликом резервације навести са којом групом идете на акцију. Молим све заинтересоване да се лично јаве водичима око резарвације, стиклирањем „ИДЕМ“ се не врши резервација без да сте се лично јавили водичима.
У случају отказивања потребно је наћи замену јер се новац не враћа.
На акцији могу учествовати само чланови ПСС који имају плаћену маркицу за 2021. Свако ућествује је на сопствену одговорност.

Организатори и водичи акције:
ПСД „Железничар“ Нови Сад
Звонко Молнар-планинарски водич II категорије МБ 738
Љубица Селаковиц-Бандић
0631289477
Жарко Атанасовски
0644222237

За све информације обратите се водичима акције!

Поглед са Бељанице. Фото: Жарко Атанасовски
Поглед са Бељанице. Фото: Жарко Атанасовски


Поглед са Бељанице. Фото: Жарко Атанасовски
Бељаница. Фото: Љубица Селаковић Бандић
Поглед са Бељанице. Фото: Звонко Молнар
Поглед са Бељанице. Фото: Жарко Атанасовски
Врх Бељанице. Фото: Љубица Селаковић Бандић


Више о локалитетима које обилазимо можете погледати на следећим линковима:

Крупањско врело:
https://www.krupajskovrelo.com/?fbclid=IwAR3gbjj8YtnIqKk8TOQ3t5Ar7kDRn-HOcTI9aVQXyXwzDPJK65n8g1lLLR0

Манастир Манасија:
https://www.nationalgeographic.rs/reportaze/clanci/11831-dragulj-srpske-srednjovekovne-kulture-sest-vekova-manasije.html?fbclid=IwAR0GhqqqWgWcnhU4fH5kWZRC7W3gFJGaE59idFRfnxsKAicGJll2ary-h3Y

Ресавска пећина:
http://www.serbia.com/srpski/posetite-srbiju/prirodne-lepote/pecine/resavska-pecina-pogled-u-ledeno-doba/?fbclid=IwAR2vY4uI-3tEHT6SKoLcyREIS_mgpjVIwcgLCwQtUt5JZdUpsrsOVlosCnA

Велики бук:
https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/3885139/veliki-buk–impozantni-vodopad-u-blizini-resavske-pecine.html?fbclid=IwAR2QZJck2YD0KDaMDLnMhQdZEXboXq6-tg6j7XDzgQO0yzHmU3Zpe96lzP4

Поделите вест са пријатељима