Прењ – Мостар – Врело Буне

ПРЕЊ :
ЗЕЛЕНА ГЛАВА 2115мнв
ОТИШ 2097мнв
И МОСТАР (ВРЕЛО БУНЕ)
ПОЛАЗАК:петак на суботу 23.10.2021. у 00:00х (доћи 10 мин раније) испред локомотиве код Железничке станице у Новом Саду.
ПОВРАТАК: Недеља на понедељак 24.10.2021. у раним јутарњим сатима.
ПСД „Железничар“ Нови Сад води планинаре на дводневну акцију на планину Прењ – највиши врх Зелена глава (2115мнв), Отиш (2097мнв) и у обилазак Мостара и врела реке Буне. Планинари који желе са нама да проведу викенд на Прењу, морају бити кондиционо спремни, као и психофизички, те и да имају искуства кретања по таквом терену.
Прењ, кога називају и Херцеговачким Хималајима је планински масив у северозападном делу источне Херцеговине с многим врховима од којих је највиши Зелена глава (2115мнв). Прењ је смештен у средишњем делу Динарида. Окружују га језера Борачко, Јабланичко, Грабовичко, Салаковачко као и реке Неретва, Љута, Неретвица, Бела и Дрежанка.
Мостар је типичан производ отоманског умећа и способности да се помешају културе и искуства. Основан крајем XV века, у току владавине турске империје, Мостар је за кратко време постао административни центар Отоманског царства за регију Херцеговину. Од туда долази снажан траг идентитета и архитектуре града Мостара, који чува и наредне кораке своје историје која се, како је време одмицало, све више приближавала Европи. Стари град, историјско језгро града са Старим мостом, који је 2005. године уврштен на листу светске баштине УНЕСКО, позната Карађозбегова џамија заједно са Фрањевачком црквом, те верским споменицима других конфесија, те затим на стотине улица и уличица заустављених у историји, као што је Бишћевића сокак, улица са познатом Турском кућом, па историјски значајан кварт Бранковац, са кућама и баштама најстаријих мостарских фамилија изграђен у отоманском стилу.
Место Благај са извором реке Буне и познатом Текијом, те стари замак Херцега Стјепана Косаче (Стјепан Град). Врело Буне налази се недалеко од града Благаја (7 км од Мостара) у Херцеговини. Врело тј. извор реке Буне је једно од највећих врела у Европи. У једној секунди извор даје 30 метара кубних воде! Извор се налази на 64 мнв, а ток реке је дуг укупно 9 км када се улива у Неретву. Поред самог изворишта и пећине налази се Текија, грађевина саграђена у старом Балканском стилу. Уклопљена у амбијент и окружење тако да ствара утисак неодвојивости читавог комплекса од околине. Година изградње Текије није позната али се зна да су је изградили дервиши, припадбници Бакташијског реда а њен најчувенији ктитор био је чувени Ачик паша чији се гроб (мезар) налази у тубету у самом комплексу текије.
ПЛАН АКЦИЈЕ:
23.10. субота

 • полазак у 00:00х испред локомотиве
 • по доласку на врело реке Буне, уз доручак и кафу- уживамо у јединственом природном феномену. Ако временске прилике буду дозволиле, постоји могућност вожње чамцем унутар изворске пећине. Потом идемо до Мостара и ту остајемо до 14х. Одатле крећемо аутобусом до места Рујишта где узимамо ствари које су нам неопходне за спавање и сутрашњи успон и крећемо до планинарског дома Аднан Крилић (1450мнв), та стаза је дугачка 6км са успоном од 420м.
 • по доласку у дом, имамо организовану вечеру (није обавезна – по избору, 600 дин – плаћа се на лицу места, слободне активности.
  24.10. недеља
 • полазак на успон у 6:30х, стаза је дугачка 7км са успоном од 660мнв. Завршни успон (последњих 200м) је обезбеђен сајлом, те је потребна посебна опрезност и техничка опрема – шлем, појас, ферата сет (или шлинга са карабинером).
 • по повратку са врхова Зелена глава и Отиш у дом, имамо организован касни ручак (није обавезан – по избору, 600 дин – плаћа се на лицу места. Паковање и полазак до превоза око 16х.
 • полазак за НС око 18х и долазак у НС у раним јутарњим часовима.
  Неопходна опрема:
  Планинарске ципеле (гојзерице), гамашне, ранац од 40л, резервна пресвлака, чеона лампа, рукавице, капа, храна за два дана из ранца, постоји могућност организације оброка у дому, вода (2-3 литра на успону), врећа за спавање, астрофолија, кабаница, штапови, шешир, сунчане наочаре.
  Обавезна документа:
  Лична карта, здравствена књижица, оверена планинарска картица за ову годину.
  У случајевима када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост или безбедност акције, датум одржавања може бити померен, односно прилагођен обавезама водича као и временским приликама. У случају промене датума, водич акције је дужан да у што краћем року од донете одлуке о томе обавести учеснике, при чему они имају право да откажу своје учешће, уз рефундацију целог уплаћеног износа. У случају отказивања неопходно је наћи адекватну замену, у супротном се новац не враћа. Свако лице на акцији учествује на властиту одговорност.
  СМЕШТАЈ: Планинарски дом.
  ХРАНА: Из ранца на успонима, у дому кувани ручак 600дин, по избору – плаћа се на лицу места.
  КОТИЗАЦИЈА: 6900дин.
  Аконтацију од 4500дин уплатити одмах приликом резервације, остатак уплатити најкасније 3 дана пре почетка акције. Уплаћени новац не враћамо.
  У цену су урачунати: превоз, трошкови смештаја учесника акције, смештај и дневница возача, водича,организациони трошкови и допринос за друство.
  У цену нису урачунати оброци у дому.
  Број места је ограничен.
  ПРИЈАВЕ: посредством мејла, фејсбука, вајбера или смс-а код водича, до попуна места.

  ВОДИЧИ и ПОМОЋНИ ВОДИЧИ:

  ЉУБИЦА СЕЛАКОВИЋ-БАНДИЋ
  МБ 792 ПСД„ЖЕЛЕЗНИЧАР“ НОВИ САД.
  моб.тел. 0631289477
  е-маил: ljubica.selakovic.bandic@gmail.com

  ЖАРКО АТАНАСОВСКИ МБ 793 ПСД„ЖЕЛЕЗНИЧАР“ НОВИ САД.
  моб.тел. 0644222237

  ДАРКО ДОЗЕТ МБ 794 ПСД„ЖЕЛЕЗНИЧАР“ НОВИ САД.

  МАРКО ВРАНИЋ ПАК „Суммит“ Бања Лука.

ПРАТИТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И НА ФБ ДОГАЂАЈУ:
https://www.facebook.com/events/1034560560695226

Поделите вест са пријатељима