Успон на Вучији зуб и врхове Оријена

18. УСПОН НА ВУЧЈИ ЗУБ И ВРХОВЕ ОРЈЕНА
09. ОКТОБАР 2021.
Организатор и домаћин акције: ПД “Вучји зуб” из Требиња

ПОЛАЗАК: у четвртак 07.10.2021, у 20,00 х, са паркинга код локомотиве, испред платоа Железничке станице у Новом Саду, доћи раније 10-15 мин.
ПОВРАТАК: у недељу 10.10.2021., око поноћи.
ПЛАН ПУТОВАЊА
ПРВИ ДАН, четвртак 07.10.2021.
– у 20,00 полазак са паркинга код локолотиве. Ноћна вожња за Требиње.
ДРУГИ ДАН, петак 08.10.2021.
– Око 9х долазак у Требиње. Након смештаја у приватним апартманима, на брду, са дивним погледом на град и околину (Планину Леотар, реку Требишњицу и др.), око 1,5 км од центра. Цео дан је предвидјен за одмор и обилазак, по договору: старог града, Музеја Херцеговине, манастира Тврдош, Херцеговачке Грачанице, где се налазе посмртни остаци великог српског песника и дипломате Јована Дучића, Арсланагића моста, градског парка са дивним платанима и др. Могућ је одлазак таксијем до Дубровника. Храна из ранца и/или у једном од бројних ресторана у Требињу.
ТРЕЋИ ДАН, субота 09.10.2021.
– У 7х. Полазак из Требиња ка извидјачком дому на Тулима, који се налази крај пута Требиње – Херцег Нови, око 10км од Требиња.
– 7,20х полазак из дома Тули ка планинарском дому Убла, који је на 1.020 м/нм, у дужини од 10 км. Тула је злетиште на путу ка Херцег Новом, где је старт планинарске акције.
– 7,45х, долазак у дом Убла на 1.022 м/нм и заједничко фотографисање.
– 8,15х, полазак на успон, са стартом испред дома.
Домаћин предложе три стазе, различите тежине:
Група И, Тешка стаза: дужина стазе 17,3км.
Маршрута: Убла – Копривни до – Јастребица 1.865 м/нм – Вучји зуб 1.805 м/нм – Добри до 1.380 м/нм – Пирина пољана – Убла. Укупан успон око 1.100 м. За ову туру, нарочито на успону од Јастребице до Вучјег зуба, је неопходно велико планинарско искуство, јер се пролази захтевним и на појединим местима експонираним ( доста стрмим и опасним) тереном!
Група ИИ, средње тешка стаза: дужина стазе око 15 км.
Маршрута: Убла – Копривни до – Јастребица – Пирина пољана – Убла. Укупан спон око 900 м.
Група ИИИ, лака варијанта стазе: дужина стазе 11 км.
Маршрута: Убла – Пирина пољана (припремање чаја, могуће је прошетати до Ледене пећине) -Убла. Дужина стазе је 11км, или 16км ко иде до Ледене пећине. Укупан успон око 500м.
По повратку у планинарски дом Убла, зависно од епидемиолошке ситуације, биће организован ручак и пиће.
ЧЕТРВТИ ДАН, недеља 10.10.2021.
-полазак из Требиња у 7х, преко Тјентишта, са краћим задржавањем, долазак у Вишеград (посета Андрић града), обилазак Мокре горе (Шарганске осмице, Дрвен-града) и наставак пута преко Ужица, Чачка и Прељине, аутопутем Милош Велики за Нови Сад. Долазак у Нови Сад око 24х.
Котизација: 7.600 дин. Котизацијом су обухваћени превоз аутобусом, ноћење и организациони трошкови. Пријава и уплата аконтације до попуне места, у износу од 4000 дин, код Владимира Врачарића 0654227388,путем е-мајла вврацариц@yахоо.цом, на састанцима друштва четвртком на Трг Галерија 4 од 19,00 или, (у одсуству Врачарића) код Звонка Молнара 063512534. Обавезно назначити број планинарске картице и уплаћене маркице за 2021. У случају одустајања уплаћени износ се не враћа, већ морате наћи замену. Преостали износ се уплаћује у аутобусу.
Опрема: Планинарска, спортска, прилагођена временским условима (планинарске ципеле, светлија летња гардероба, полар дукс, ранац, штапови, качкет или шешир, летња јакна за ветар или кишу, кабаница, лампа, крема за заститу од сунца, прибор за личну хигијењу, лекови, важећа лична карта, планинарска картица и маркица за 2021, оверена здравствена књижица.
Напомена: Орјен је планина (лепа али сурова!) са много кишних и снежних падавина, До близу врха Јастребице се иде кроз густу букову шуму, а касније по каменитом и стрмом терену. Једна од најупечатљивијих приморских планина – кршевити Орјен – мало кога оставља равнодушним. Ова жедна планина интригира својим каменим платоима и распуцалим стијенама. Њена дивља љепота помало и плаши – необичан масив, дубоке јаме, љути крш. Иако је безводна планина, Орјен је богат шумом, зимзеленом муником и шумама букве. Подручје Орјена код Требиња је Влада Републике Српске прогласила Парком природе!
Организација: ПСД Железничар, Нови Сад.

Водичи:
Звонко Молнар, МБ 738
Помоћник водича: Владимир Врачарић

Поделите вест са пријатељима